DEĞİŞİK BİR LEZZET: SOĞANLI YUMURTALI MIHLAMA
Karadeniz’in
meşhur yemeklerinden olan Mıhlama, pratikliği ve mükemmel tadıyla ağızlarda
enfes bir lezzet bırakır. Özellikle Rize’ye ait olduğu bilinen Mıhlama,
Trabzon’da da değişik şekillerde yapılır. Trabzonlular ise bu yemeğe “Kuymak”
derler. Eskiden daha çok Karadeniz illerinde tadabileceğiniz bu lezzeti soğan
ve yumurta ile harmanlayarak evlerinizde yapabilirsiniz. Peki, soğanlı yumurtalı mıhlama nasıl
yapılır?
Malzemeler:
·
250
Gram Kıyma
·
2
Adet Orta Boy Soğan
·
4
Adet Yumurta
·
1
Adet Orta Boy Domates
·
1
Adet Yeşil Biber
·
5
Yemek Kaşığı Zeytinyağı
·
1
Diş Sarımsak
·
Bir
Tutam Tuz ve Karabiber
·
Bir
Tutam Pul Biber
Hazırlanma Süresi:
Tarifimiz kolay soğanlı yumurtalı mıhlama olduğundan,
hazırlama süresi en fazla 15-20 dakikanızı alacaktır.
Nasıl Yapılır?
Malzemelerin Hazırlanması:
Öncelikle
hafif zeytinyağı koyduğumuz tencerede kıymamızı kısık ateşte yavaş yavaş kavuruyoruz.
Ardından kıyma kavrulunca, bir kenara koyup biraz ılıklaşmasını bekliyoruz. Bu
sırada soğanı, domatesi ve biberi ufak ufak doğruyoruz. Sarımsakları tercihe
göre ister küçük, ister büyük bir biçimde kesebilirsiniz.
Soğanlı Yumurtalı Mıhlamanın Pişirilmesi:
Malzemelerimizi
hazırladıktan sonra yemeği pişireceğimiz orta boy bir tencere seçip, içine
zeytinyağımızı ekliyoruz. Ardından üzerine soğanları koyup, kavuruyoruz.
Soğanlar pembeleşmeye başlayınca, domatesi, biberi ve sarımsakları da ekleyip,
1-2 dakika daha karıştırıp, tenceremizin kapağını kapatalım. 8-10 dakika kadar
pişmelerini bekleyelim ve istediğimiz kıvama gelince kapağı açıp, kısık ateşteki
tenceremizin içine kıymamızı ekleyelim. Bu esnada tuzu ve karabiberi de
zevkinize göre ilave edebilirsiniz. Tenceredeki bütün malzemeleri güzelce
harmanlayıp, 3-4 dakika pişirelim. Ardından karışımda, bir kaşık veya çatal
yardımı ile 4 farklı yerde oyuklar açalım. Yumurtaları açtığımız oyuklara
kıralım ve ve yumurtalar pişene kadar ocağın altını söndürmeyelim. Yumurtalar
piştikten sonra ocağın altını kapatalım ve üzerine az miktarda pul biber
serpelim. Yemeğimiz servise hazırdır.
Pişirme Süresi:
Toplamda
pişirme süresi yaklaşık 20 dakika sürmektedir.
Kaç Kişilik:
Soğanlı
yumurtalı mıhlamamız yaklaşık 4-5 kişiliktir.
Karadeniz’in
en lezzetli yemeklerinden biri olan mıhlamaya, biraz farklı lezzetler ekleyerek
tarif ettik. Her damak tadına uygun bu pratik
soğanlı yumurtalı mıhlama, favori lezzetlerinizden biri olmaya aday!
Yorumlar
Yorum Gönder